Voorbeeld lesplan

Hieronder een beknopt voorbeeld van het een lesplan eruit zou kunnen zien. In het voorbeeld gaan we ervan uit dat de les 45 minuten zal duren. Ook gaan we ervan uit dat evt powerpoint presentaties etc. al op het digiboard/scherm geprojecteerd worden, met daarin het plan voor de les. Let wel: Dit is slechts een voorbeeld. Uiteraard kun je jouw lesvoorbereiding zo vormgeven dat het voor jou werkbaar is.

Binnenkomst (5-10 min)

Leerlingen komen binnen, ik begroet ze bij de deur. Leerlingen gaan rustig zitten en leggen alvast hun benodigdheden op tafel. Ik loop een rondje door de klas om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Introductie/uitleg (5-10 min)

(Hier de tekst van jouw introductie uitgeschreven, inclusief het plan van de les en de lesdoelen). 

Verwacht leerlinggedrag: Leerlingen zijn stil en letten op de uitleg. Bij eventuele vragen of opmerkingen eerst hand opsteken en wachten tot ze van mij het woord krijgen.

Verwerking (20-25 min)

De leerlingen werken aan de toegewezen opgaven. Ik loop langs via een vooraf vastgestelde route, ik kijk mee in de werkboeken en help waar nodig. 

Verwacht leerlinggedrag: Leerlingen werken aan de opdrachten en schrijven hun antwoorden op in het werkboek. Samen overleggen mag, op een rustige toon. Er wordt in principe niet gelopen. 

Afsluiting: (5-10 min)

Kort terugvragen van de leerdoelen. Ik laat de leerdoelen in de vorm van een vraag terugkomen. 

De leerlingen letten op, schrijven de antwoorden op mini whiteboards. Dit doen ze in stilte.