Les 4: De Klassenmanager – Bewust worden van leerlinggedrag

Suggestie – Bekijk ook nogmaals deze video’s: De onderbuikDe escalatieladder

  • Ik kan uitleggen waarom het belangrijk is om verwacht leerlinggedrag mee te nemen in je lesvoorbereiding.
  • Ik kan uitleggen hoe een volledige instructie er uit ziet en wat het belang hiervan is.
  • Ik kan uitleggen waarom het belangrijk is om altijd aan de orde in de klas te denken.

Opdracht 1: Lesvoorbereiding

Zoals je in de video hebt kunnen zien is het maken van een gedegen lesvoorbereiding (met daarin per lesfase het gewenste leerlinggedrag) een belangrijke tool in het bewaren van orde, rust en duidelijkheid in jouw les. Schrijf in je lesvoorbereiding uit welke activiteiten je met je leerlingen wilt gaan doen. Neem daarin op welke activiteiten je gaat doen, hoe lang dat zal duren en welke leerlingactiviteit je verwacht.
Klik hier om een voorbeeld te zien van hoe jouw lesplan eruit zou kunnen zien.

Opdracht 2: Reflectie

Zet een timer op 10 minuten. Schrijf al je ervaringen, gedachten, emoties, frustraties en wat er ook maar naar boven komt op papier. Dit is de tijd om naar jezelf te luisteren. Wees dus zo eerlijk mogelijk over wat er gebeurde, hoe jij hebt gereageerd en welke gevolgen dit had.

Opdracht 3: Bewustwording

Ben je tevreden over hoe de dag ging? Welke zaken ga je morgen hetzelfde houden? Welke dingen ga je anders aanpakken? Hoe dan?

Opdracht 4: Doe het niet alleen!

Indien je een coach hebt op school: Bespreek de lessen samen na. Als je geen officiële coach hebt, lucht dan je hart bij een collega met wie je graag optrekt. Delen is belangrijk, je staat er niet alleen voor.

Gefeliciteerd! Je hebt wederom de tijd genomen om jouw lespraktijk te verbeteren en laat zien kritisch te zijn en professioneel te kunnen handelen.
Hieronder kun je door naar deel 5 van deze cursus, maar we zouden het fantastisch vinden als je kort de tijd zou willen nemen om onderaan deze pagina met andere cursisten te delen wat jij geleerd hebt en waar anderen wellicht ook iets aan zouden kunnen hebben.

Vind je de cursus nuttig? Deel deze dan met een collega of bevriende docent die hier volgens jou ook iets aan zou kunnen hebben. Wil je eraan bijdragen dat wij dergelijke cursussen kunnen blijven aanbieden en ontwikkelen. Steun ons dan met een eenmalige donatie.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties